Levytangot ja Erikoistangot

Levytangot ovat kuntosalin tärkein väline

Painonnosto ja voimanostotangot ovat yksi suosituimmista sekä käyttötavaltaan monipuolisimmista harjoitteluvälineistä. Levytangoilla voit treenata rintalihaksia, olkapäitä, selkälihaksia, ojentajia, hauista, jalkoja ja montaa muuta lihasta. Yleisimpiin levytangolla tehtäviin harjoituksiin kuuluu penkkipunnerrus, vinopenkki,  pystypunnerrus, kyykky, kulmasoutu, maastaveto ja hauiskääntö, lisäksi voimanostossa ja painonostossa sekä varusteilla, että raakana kaikki lajit kilpaillaan levytangoilla. 

Markkinoiden edullisimmat levytangot riittävän kotisalien ja koulujen käyttöön. Voit valita useista eri vaihtoehdoista käyttötarkoitukseesi sopivan joko kierrelukolla taikka jousilukolla: käsipainotangot, levytangot, Ez-tangot sekä ojentajatangot. Kalliimmat HC Pro sarjan voimanosto ja painonnostotangoilla on samat tai paremmat arvot kuin alan kalleimmilla kisatangoilla.

Levytangot 10kg, 12kg ja 20kg

Kunnollisella kuntosalilla on useampia 20 kilon levytankoja virallisilla mitoilla. Virallinen pituus kisoissa on 220cm ja tankoon tulee sopia 51,5mm keskiaukolla olevat levytankolevyt. Siksi HC Pro levytangoissa ja erikoistangoissa on kaikissa 50mm hihat ja levyjen kanssa ei tule engelmia.

Erikoislevytankoja löytyy monia eri kokoja ja muotoja, jotta esimerkiksi kädet voidaan treenata ergonomisesti oikeassa kulmassa. Seuraavaksi kerromme mikä on erilaisten tankojen käyttötarkoitus.

Suosituimmat levytangot ja kulmatangot sekä Trap Bar

1) Suora levytanko - Voimanostotanko - Ladytanko - Cross Fit tanko

Joka kuntosalin ja kotisalin yleisin väline on suora levytanko ja olet jo aika varmasti tutustunut siihen, jos olette käyneet edes kerran kuntosalilla. Voimanostotanko on tyypillisin levytankomalli. Ne ovat 220cm pitkiä ja melko jäykkiä, mutta joustavat hieman raskaalla painolla. Niiden laatu vaihtelee samoin kuin staattinen kuorma jonka ne kestävät. Yhteistä 220cm tangoille on se, että niissä kaikissa on 50mm hihat ja ne painavat 20 kiloa. Kalliin ja edullisen tangon suurimamt erot ovat materiaaleissa ja tangon hihojen laakeroinnissa sekä siinä, miten tangon hiha on kiinnitetty itse tankoon. 

Tangoissa on aina karhennukset jotka parantavat otetta ja voimanosto sekä painonostotangoissa on myös merkit, jotka kertovat maksimioteleveyden kilpailuissa. 

Levytangot sopivat perinteiseen voima ja kestävyysharjoitteluun, kuten penkkipunnerrukseen, kyykkyihin, maastavetoihin, pystypunnerruksiin, romanialaisiin maastavetoihin tai kulmasoutuihin. HC Pro levytangot pystyvät kannattelemaan painoja perustangon 200 kilosta kilpailutangon 700 kiloon saakka. Jos olette perustamassa kaupalista salia tai tekemässä hyvälaatuista kotisalia, niin suosittelemme hankkimaan vain parasta laatua. Parhailla tangoilla on myös jälleenmyyntiarvoa ja ne ovat pitkässä juoksussa edulliset, koska niitä ei tarvitse uusia ja kaupallisella salilla asiakkaat maksavat siitä, että salilla on kunnon varusteet.

Cross fit tangot ovat myös 220cm pitkiä ja niissä on tavallista paremmat karhennukset. Niiden tulee kestää toistuvaa maahan tiputtamista ja heittoa. HC Pro sarjassa on saatavilla mustat Cross Fit treeniin tarkoitetut levytangot 50mm hihoilla.

2) Olympia painonnostotanko

Olympiatason painonnostoon on olemassa tätä varten erityisesti suunniteltuja painonnostotankoja, jotka parantavat suoritusta. Suorituksen eli siis tuloksen paraneminen perustuu siihen, että tanko alkaa taipumaan vedon alkuvaiheessa ja ennen ylöstyöntöä rinnalta ja liikeeseen saadaan tähen lisää vauhtia ja nopeus on voimaa painonostossa. Painonostotangot näyttävät samalta kuin peruslevytangot ja voimanostotangot, mutta ne on elastisempia/taipuisimpia verrattuna perinteisiin tankoihin.

Ne valmistetaan erityisestä teräksestä, jossa tanko-osa on joustavampi kuin tyypillisen perustangon, eli tanko on helpompi “ottaa kiinni”. Painonostotangot ovat aina erittäin hyvin laakeroituja ja kestävät myös maahan pudottamiset hyvin.

Karhennukset eivät ole aivan yhtä karheat, kuin maastavetotangoissa ja  Olympia painonnostotangoissa ei ole keskellä karhennusta. Nämä levytangot ovat 50mm halkaisijalla hihoistaan kuten muutkin viralliset tangot ja niihin sopii yleisesti käytössä olevat levytankolevyt keskiaukoltaan 51,5mm.

3) Käsipainotanko

Käsipainotanko on monipuolinen tanko, johon voidaan myöskin ladata tarpeen mukaan samoja 51,5mm keskiaukolla olevia levyjä oman tarpeen mukaan.

4) Trap-tanko ja HC Pro Multi Grip tanko

Trap-tanko on saanut nimensä muodostaan. Se muistuttaa kuusikulmiota. Tämä muotoilu mahdollistaa sen, että voit astua tangon keskelle ja tehdä maastavetoharjoituksia selkä suorana.

Trap-tankoa käytetään vain maastavetoharjoituksiin, koska se on ergonomisempi. Nostoasento on pystympi ja ylöstulovaiheessa polvet eivät jää "eteen". Kahvojen sijoituksen vuoksi oikean nostoasennon saavuttaminen on helpompaa. HC Pro Trap Barilla voidaan lisäksi tehdä joko korkeampaa tai lyhempää maastavetoa. Vetokorkeuden säätö tehdään yksinkertaisesti kääntämällä tanko toisinpäin, jolloin otekahvat ovat joko matalammalla tai korkeammalla.

Multi Grip tanko on tanko, jossa on monia eri otemahdollisuuksia ja eri oteleveyksiä. Tankoa käytetään erilaisissa penkkipeunnerrus ja vetoliikkeissä sekä penkillä että lattiapunneeruksissa power rackin sisällä.

5) Hauistanko eli kulmatanko

Hauistangon eli perinteisemmin kulmatanko on suoran levytangon jälkeen ainakin toiseksi suosituin väline kuntosalilla. Kulmatanko sopii myös ojentajatreeneihin. Kaikki hyvälaatuiset kulmatangot ja ojentajatangot ovat aina 50 mm hihoilla ja niihin sopii samat levyt kuin muihinkin kuntosalin tankoihin. Olisihan aivan hullua, jos hauistankoon tulisi etsiä salilta vain siihen sopivia levyjä? Miksi hankkia mutkatanko/kulmatanko kotiin? Tanko on lyhempi kuin perinteiset levytangot, joten se sopii varmasti vaikka omaan huoneeseen sängyn alle. Kaupallisilla saleilla tulisi olla vähintään kaksi kulamtankoa ja scottpenkki, jotta asiakkaiden ei tarvisisi jonottaa omaa vuoroaan. Suuremmilla kuntosaleilla on 2-3 scott penkkiä ja 5-10 kulmatankoa niille suunnitelluissa tankotelineissä.

6) Ojentajatanko ja kyynervarsitanko

Ojentajatangossa otekahvat ovat 90 asteen kulmassa tankoon nähden, joten ranteet eivät rasitu kuten suoralla tangolla tehdessä. Ojentajatangot ja kyynesvarsiharjoitteluun sopivat tangot tulee myös valita kuten muutkin tangot eli

50 mm hihoilla. Tällöin niihinkin sopivat samat levytankolevyt kuin muihinkin tankoihin.

HC Pro ojentaja ja kyynervarsitanko on ergonominen ja tehokas tapa saada voimakkaat ja lihaksikkaat ojentajat ja kyynervarret jotka keräävät ihailevia katseita kaikkialle missä liikutte.

Tuotteet 1-16 / 70

Set Descending Direction
Sivu
per sivu